Luka Bersalin Czer Cepat Sembuh,Tidak Bernanah,berdarah dan berair

Hari ni saya nak share cara jaga luka pembedahan supaya tak mudah dijangkiti kuman dan bernanah.   Jangkitan kuman pada luka cser sebenarnya boleh jadi ‘nightmare’ bagi mereka yang bersalin pembedahan terutama jika jangkitan jadi serius sampai kena cuci di hospital. Jika luka tak ada masalah, boleh jadi senang je nak jaga luka czer ni. Faktor […]

Jika anak bernafas dengan laju, segera bawa ke hospital

Jika anak bernafas dengan laju, segera bawa ke hospital   Ibu bapa dinasihatkan sentiasa memantau kesihatan anak-anak. Menurut doktor ini, beliau menerima ramai pesakit yang mengalami jangkitan kuman Virus Influenza A dan B kebelakangan ini dan adalah penting ibu bapa perlu tahu tanda-tanda anak dijangkiti penyakit ini. IBU BAPA PERLU KENALPASTI TANDA-TANDA ANAK ADA JANGKITAN […]

‘Lagi nampak kita pegang baby, lagi dia bakar rokok tu, sekarang anak saya jadi mangsa’

‘Lagi nampak kita pegang baby, lagi dia bakar rokok tu, sekarang anak saya jadi mangsa’   “… ada yang tak ambil kisah. Lagi nampak kita pegang baby lagi dia bakar rokok tu. Now lihat anak aku sendiri. Ya Allah apa aku patut buat..” Nampak remeh, sebenarnya tidak. Nampak biasa, sebenarnya berbahaya dan boleh mengundang maut. […]

Air Selusuh Bukan Saja berisiko kepada ibu,malah boleh mengakibatkan bayi lemas

Air selusuh bukan saja berisiko kepada ibu, malah boleh mengakibatkan bayi lemas   Fasa kehamilan merupakan satu detik yang terindah buat kaum wanita. Apabila sudah sampai tanda-tanda bersalin, pelbagai persiapan yang dilakukan oleh bakal ibu. Selain daripada persiapan kelengkapan bayi, bakal ibu juga disarankan untuk mengambil makanan tambahan dan juga minuman untuk memudahkan proses bersalin. […]

Doula Tu Apa? Sejenis Kuih Ke?

Doula Tu Apa? Sejenis Kuih Ke? Isu doula mula timbul beberapa tahun kebelakangan ini dan menjadi semakin hangat apabila dikejutkan dengan kematian seorang bayi yang dilahirkan di rumah, tanpa kehadiran bidan atau pakar perubatan bertauliah. Bayi berkenaan dikatakan meninggal dunia akibat komplikasi kerana bayi dan ibunya hanya berada di bawah pengawasan doula. Walaupun kes ini […]

Bagaimana Cara Solat Duduk Yang Betul Untuk Ibu Hamil?

Bagaimanakah Cara Solat secara Duduk yang Betul bagi Ibu Hamil?   Islam itu indah. Setiap aspek yang Allah syariatkan kepada hambaNya semua Allah sudah mengetahui apakah kesan dan manfaaat yang bakal dilalui oleh hambaNya. Hari ini ingin saya berkongsi tentang keistimewaan wanita hamil yang diberikan rukhsah (keringanan atau kemudahan) oleh agama Islam dalam beberapa perkara […]

Di Bahagian Mana Kamu Patut Semburkan Wangian ?

Kedengaran Sedikit ‘Geli’, Tapi Menurut Kajian Menyembur Wangian Di Pusat Lebih Membuatkan Kamu Berbau Harum Sepanjang Hari. Biar Betul!   Emak kamu mungkin pernah mengajar kamu untuk semburkan haruman di belakang telinga, leher, pergelangan tangan, siku… Tapi ramai pakar mengatakan kamu patut letakkan beberapa titik haruman di bahagian pusat! Senior perfumer, Steven Claisse menasihatkan agar […]

6 Teknik Hangatkan Suami Anda

Mungkin Selama Ini Suami Kamu Mandi Sepantas Kilat, Apa Kata Kali Ini Kamu Manjakan Suami Dan Spice Up Your Bath Time!   1)Ada jenama sabun yang mampu hasilkan buih yang banyak. Letakkan sedikit buih di lokasi strategik dan berendam bersama suami. 2)Rendamkan tuala kecil ke dalam air, kemudian tekapkan di wajah suami untuk seketika – […]

Senaman Tegangkan Payudara

Apa yang kamu perlukan adalah satu set dumbbell yang tidak terlalu berat (boleh gunakan mineral water 2 liter sebagai alternatif) bersama sebiji bola dan tikar senaman. Amalkan senaman ini sebanyak tiga atau empat kali seminggu untuk lihat hasilnya. 1. Tumbukan bersilang bersama dumbbell Pegang satu set dumbbell dan berdiri dengan sebelah kaki di letakkan ke belakang. Berdiri dengan […]

Bagaimana Dimurahkan Rezeki Dan Dilancarkan Dalam Hidup

Bagaimana Dimurahkan Rezeki Dan Dilancarkan Perjalanan Hidup? Pernahkah anda semua berharap agar sentiasa dimurahkan rezeki dan mempunyai perjalanan hidup yang sentiasa lancar? Maksud saya keadaan hidup yang jarang sekali melalui keadaan-keadaan seperti kesempitan wang, penyakit dan ditimpa musibah. Hidup yang sentiasa tenang dan jarang sekali untuk pening kepala dalam memikirkan masalah yang menimpa hidup. Memang, […]